Sărbătoarea Limbii Române 2017 la Moneasa

05.09.2017 17:21

Sărbătoarea Limbii Române 2017 la Moneasa / organizată de Revista româno- canado-americană STARPRESS – “ valcea-turism.ro”

Și în anul acesta am așteptat data de 31 august, pentru a participa la Sărbătoarea Limbii Române, desfășurată  de data aceasta, la Moneasa, județul Arad.
Onoare și bucurie, prețuire și respect organizatorilor, distinsei doamnei Ligya Diaconescu-directoarea Revistei  de Informație și Cultură  Româno- Canado –Americană ,,Starpress’’, condusă de,,Doamna Limbii Române’’așa cum au numit- o cei prezenți, cea care, alături de  domnul Al Florin Țene, președintele Ligii Scriitorilor Români au luptat împreună cu regretatul  om de cultură , regizor, scriitor Corneliu Leu,  inițiind  Petiția către Parlamentul României, (făcand numeroase drumuri la Parlament, Preșidenție, Ministerul Culturii în decursul a peste 7 ani),  privind propunerea Sărbătoririi limbii române.  A limbii vorbite de românii din interiorul țării , dar și de cei din Diaspora.În acest an, AMFITRIONUL ÎNTALNIRII a fost  scriitorul Florin Roman din Sebiș – Arad, care  s-a mobilizat ca si coorganizator  al acțiunii , pentru ca sărbatoarea să fie resimtită din plin, fiind sprijinit și de sora sa, Corina Diaconescu și câțiva oameni de afaceri care au dorit sa-și păstreze anonimatul.DSCN2245

Ca în fiecare an, cu ocazia evenimentului, doamna  Ligya Diaconescu lansează Antologia,,Limba noastră cea română’’, care cuprinde două secțiuni: una de proză și alta de poezie. În ea sunt așezate creațiiile literare ale scriitorilor din țară dar și din străinătate:  Canada, Italia, Germania, Olanda, Anglia, Spania, USA etc.
În cuvântul de prefață, domnul Al .F. Țene subliniaza faptul că,,diapazonul exprimării fiecărui scriitor vibrează în limbajul poetic românesc’’ și că ,, Toate antologiile editate de scriitoarea Ligya Diaconescu formează o istorie  a literaturii române, ce se scrie sub ochii cititorilor,un omagiu adus graiului românesc, dulce ca mierea sau ca laptele mamei iar limba noastră este melodia bătăii inimii pe care o ascultă iubirea ce se numește suflet’’.

 


De asemenea, doamna Ligya Diaconescu lansează aici și cele două volume ,,Cavaleri  ai scrisului românesc la început de secol XXI- Starpress 2017 și ,,Doamne ale scrisului românesc  la început de secol XXI. Domnul Al Florin Țene lansează cartea,,La braț cu Andromeda’’ și ,,Veniți ,privighetoarea cântă’’, apărute la editura Napoca –Nova, ca și cartea doamnei Titina Nica Țene ,,Clipe pe puntea vieții’,prezentate de către doamna Voichița  Palacean-Vereș și doamna Antonia Bodea, președinta cenaclului , Artur Silvestri- filiala Cluj a Ligii Scriitorilor Români.
Nu se putea ca un astfel de eveniment să nu înceapă cu intonarea Imnului de Stat și să nu fie presărat cu alte cântece  de suflet …românesc, interpretate  de doamna Camelia Florescu- București, Maria Brădean-Sebiș, de Gheorghe Cărbunescu –Râmnicu-Valcea sau de Adrian Borcea- Pecica- Arad, Cântece  patriotice și religioase,, ca o rugăciune pentru românii din toate timpurile și din toate locurile!’’.Nu poți să nu fii pătruns de un profund sentiment patriotic! Trăim într- o țară atât de frumoasă, în care
,,Chiar și sufletul și dorul /Au și ele limba lor/ Limba vechilor cazanii/ E limba românilor! -Vladimir  Potlog
Cea în care poți să exprimi cu mândrie,,,Romania [este] o eternă poveste!’’Ce titlu potrivit! Ce carte de suflet! Ce cadou valoros, bagaj dorit ,dăruit de către domnul

Florin  T. Roman, directorul executiv  al evenimentului! Am început să- i citesc cartea și n- am putut să nu parcurg tot, din copertă în copertă! Atâtea texte reprezentative ,din literatura română, din Tradiția populară românească, din lucrări cu caracter teologic ,studiii istoriografice, texte culese cu grijă…Cu grijă și cu trăire…românească!
O amintire, o prezență, un condei…

Am urmărit apoi prezentări ale unor cărți de valoare, utile la clasă și dorite de către cititori [Al. F  Roman,, Omnia  vincit amor!’’,Olimpia Sava,, Limba noastră- i minunată’’,,Tudosia Lazar,,Vaza cu povești’’] dar și acordarea  de diplome celor prezenți: scriitori, critici de artă, redactori-șefi, redactori de reviste  culturale, din țară și străinătate…

O expoziție de pictură pe panză și sticlă a încântat privirea, învăluită în acel miraj de forme și culori, lumini și umbre. Le mulțumim  pictorițelor Ligya Diaconescu, Maria Gabor și Aneta –Beatrice Filip și Neluța Stăicuț pentru lucrările expuse!Fotografia postată de Ligya Diaconescu.

Doamna Ligya Diaconescu  ne-a facut o plăcută surpriză nouă dar cei mai emoționați au fost cei care și-au privit  portretele realizate de aceasta, fără știrea lor , scriitorii FLORIN T. ROMAN și MARIANA POPA (subliniind că Ligya Diaconescu “s-a apucat de pictat CU UN STRIGAT DE DISPERARE, DE DURERE, pentru a nu se” prăbuși’  în urma decesului sotului sau, de anul trecut , spunand: “Pictez din necesitatea de a nu mă prăbusi!    Pictez  din strigătul durerii,  din zbuciumul sufletului , al disperării, răbufnid prin culoare!   ÎMI ZUGRAVESC SUFLETUL CU PENSULA ODIHNITA PE INIMA!”
Recitare, cântec, toate  cuprinzând în ele dragostea de neam și țară, de valorile culturale românești, susținute de către formația ,,Rapsozii Zarandului’’condusă de maestrul Petrica Pașca , avandu- le ca soliste pe Voichița Suba și Malvina Nagy sau interpretate atât de frumos de către bistrițeanul nostru, avocatul și scriitorul George Echim.
Mesajele venite de dincolo de ocean sau de departe, ale scriitorilor ce n- au putut fi prezenți, au fost transmise direct, prin telefon. Cu drag pentru oameni și pentru pământul românesc…Ne- au fost alături, doamna Elena Buica- Toronto- Canada, Smaranda  Cazan-Livescu- prof univ. Virginia- SUA- președintele UNIFERO, Teresia Bolchiș Tătaru- Ausburg, Germania, Maria Rusu-Caragioiu- Montreal, Canada, doamna Galina Mantea-Amsterdam-Olanda , poeta doamna Elena Buldum, Spania.
Iar cei prezenți în sală au întărit  îndemnul:
,,Vă doresc să dansați cu dragostea de limba română, așa cum facem noi, seară de seară, viață de viața! Poate, așa a vrut Dumnezeu! Doamne ajută!’’,cuvinte calde spuse de doamna Ionela Flood,-președinta societății Românca din Londra- Marea Britanie.

Fotografia postată de Ligya Diaconescu.

Diplomele pentru înalta măiestrie literară, contribuție substanială a promovării limbii române-au fost acordate participanților-colaboratori din toate colțurile țării , lumii de catre  doamna Ligya Diaconescu.

A înmânat diplome şi premii ale Ligii Scriitorilor Români şi preşedintele acesteia – Al. Florin Ţene , care i-a oferit DOAMNEI LIMBII ROMÂNE – cum a numit-o pe LIGYA DIACONESCU, TROFEUL “LIMBA ROMÂNĂ” cea mai înaltă distincţie acordată unui scriitor.

A înmânat diplome şi doamna Voichiţa Vereş, directoarea editurii Napoca- Nova.

Preşedintele Ligii Scriitorilor Vâlcea , preotul Constantin Mănescu a lansat şi oferit revista MEMORIA SLOVELOR, prospăt scoasă de sub tipar.

A înmanat diplome si premii ale Ligii Scriitorilor Romani si  presedintele acesteia – Al. Florin Tene , care i-a oferit   DOAMNEI LIMBII ROMANE – cum a numit-o pe  LIGYA DIACONESCU. TROFEUL “LIMBA ROMANA” cea  mai inalta disctinctie acordata unui scriitor.

A înmanat diplome  și doamna Voichița Vereș, directoarea editurii Napoca- Nova.

Presedintele Ligii Scriitorilor Valcea , preotul Constantin Manescu  a lansat si oferit revist MEMORIA SLOVELOR, prospat scoasa de sub tipar.Ce prietenii de suflet poate aduce scrisul! Ce bucurie sinceră poate apropia și lega oamenii! Fără nici un alt motiv, decât …limba română! Cu onoare, le rostesc numele:

Doamna Ligya Diaconescu, domnul Florin T. Roman, domnul Al. F.Tene, doamnaTitina Nica Țene, doamna Mariana Popa- Brașov- redactor Starpress, doamna Voichița Vereș- dir. Editurii Napoca – Nova- Cluj, doamna Rodica Calota- Tg. Jiu, doamna Camelia Florescu-București, domnul George Echim-Brașov, doamna  Neluța Stăicuț-București, doamna Olimpia Sava și doamna Tudosia Lazar, Galați, doamna Smaranda Livescu- Virginia, USA, doamna Ionela Flood- Anglia, directoarea filialei LSR, din Londra, doamna Antonia Bodea- Cluj- critic literar, preot Constantin Mănescu -președintele Filialei Vâlcea a LSR.
Cuvintele sunt prea puține, pentru a exprima bucuria și entuziasmul cu care s- a trăit evenimentul!
Rămân înscrise în cărți, dăruite cititorilor și sufletului acestora, ca dovadă că timpul nu- l șterge nici uitarea nu- l spală…Limba romănă!…Dăltuită  în evenimente   culturale , de către acești șlefuitori ai cuvăntului.
PS
Limba română este limba în care s- a  recitat , s -a citit sau s- a cântat… românește, îmbrăcați în frumoasele costume populare, acompaniați de  formațiii celebre, în continuarea sărbătorii, la Serata Muzicală organizată în cadrul Hotelului Parc, în sala festivă. S -a simțit și s- a sărbătorit romănește!
,,Limba dulce I
Viers de cruce,
Freamăt plin de melodie
Cu flori prinse- n pălărie
Și la pieptul de pe ie’’[ Valeriu Mahoc]
Iar ,pentru toate acestea, e nevoie, înainte de toate, de suflet! De suflet …românesc!
Trăiască limba română! Trăiască neamul românesc!
La mulți ani, celor care pun suflet, an de an, în organizarea acestei sărbători!
Onoare, prețuire și respect, d –na Ligya Diaconescu, sufletul acestei sărbători, tuturor organizatorilor și participanților la Sărbătoarea Limbii Române!
,,Cât de greu te- ar bate vântul

Române, nu- ți da pământul!

Căci cu el dai și năframa,
Casa, neamul și cu mama’’[Ana Ilca Mureșan]

Detalii

Scris de Nadia Urian

Publicat: 05 Septembrie 2017