HORA UNIRII LA HANU CONACHI

01.02.2018 10:29

     Un eveniment deosebit de important și totodată special pentru locuitorii din Hanul Conachi, Județul Galați, o binecunoscută localitate cu oameni deosebiți, harnici și frumoși ce își sfințesc locurile natale și istoria poporului nostru.

     Sufletul acestui eveniment, deja o știm, d-na profesor și bibliotecar Costina Sava, ce dorește să amintească istoria acestui popor. O organizare frumoasă, la eveniment au participat cetățenii acestei localități, la venerabile vârste de peste 80 și ceva de ani, bâtrânii satului, cum îî numim noi, prin părțile noastre, s-au prins de mână într-o horă a Unirii și a simțirii  noastre românești. Am un deosebit respect pentru astfel de locuitori și pentru astffel de locuri, oameni model ai societății noastre care doresc să reinvie și să amintească celor mai tineri că” a fi român” este sinonim cu simțire și iubire de țară și patrie. Patria este pământul în care ne-am născut și trebuie cinstit și iubit. Imagini pentru hora unirii

S-a jucat hora păcii și a Unirii împreună și cu micuții urmași ai localității, copiii Grădiniței ”Albinuța” condusă de un suflet de albinuță d-na educatoare Catinca Chirilă.

Respectul și iubirea față de mărețul act istoric înfăptuit acum o sută ani, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, face parte din sufletul unei națiuni.

Cei care cinstesc istoria își cinstesc trecutul, o țară fără trecut, nu poate fi o țară cu un viiitor frumos.

Cu respect,tuturor!

articol scris de Elena Buldum

 

                                                                                     HORA UNIRII LA HANU CONACHI

 

         Ziua de  24 Ianuarie a fost intr-adevăr o zi specială pentru cetățenii din Hanu Conachi, fiind încărcată de un fior patriotic aparte.

         Încă de dimineață, la Căminul Cultural , oameni de toate vârstele așteptau cu bucurie  momentul prinderii în simbolica Horă a Unirii, așa cum o făceau la această dată, la Milcov, acum 159 de ani, românii din cele două țărișoare, Moldova și Țara Românească,  sub conducerea bravului domnitor Alexandru Ioan Cuza,  în semn de ștergere a graniței dintre ele.

         Momentul distribuirii stegulețelor a fost unul impresionant, oamenii  primindu-le  cu emoție, dar și cu ales respect.  

 

         Refuzând acompaniamentul cu înregistrarea  sonoră, odată cu prinderea în horă, vocile lor încărcate de vigoare bărbătească, au început să răsune, electrizând parcă sufletul locului.

         Printre participanți, s-au aflat cetățeni la vârste venerabile - Stan Nedelcu, 86 de ani, care a ținut să fie prezent ajutându-se de baston și Șerban Petrache ,  84 de ani, care, ca prin minune, au pus patos în voce și energie în pași.

         La o altă oră, prichindeii Grădiniței  “Albinuţa” , sub conducerea inimoasei doamne educatoare Catinca Chirilă, s-au prins într-o altă horă, imitând exemplul celor mari.

         Prin  aceasta, locuitorii din Hanu Conachi au oferit o lecție de cinstire a celor care au luptat pentru întregirea neamului, exprimându-și respectul şi dragostea faţă de măreţul act istoric,  pe care l-au omagiat prin simbolica horă, părticică din cea a bravilor înaintaşi. 

Prof. Bibliotecar : Costina  Sava