CRĂCIUN AROMAT CU VECHI COLINDE LOCALE

09.01.2018 13:59

          La Căminul Cultural din satul Hanu Conachi, județul Galați, Sărbătoarea Crăciunului a fost binecuvântată  cu acel timp mitic, învăluit în arhaica aroma a colindelor locale, ce ani de-a rândul au fost acoperite de zgura uitării.

           Găsite cu mare greu, aceste relicve au fost salvate  grație unor inimoși păstrători de astfel de colinde, cu care am format un grup  bărbătesc de colindători ai satului , pe care l-am botezat ”Holeroanda”,  din care fac parte următoarele nume de cinste – Neculai State, Laurențiu Ganea, Andone Toader, Alexandru Ștefănache, Petrică Sava, Gheorghe  Cocei , Costel Cocei și Nicolae Dumitru. 

            Sala căminului  a răsunat de vigoarea acestor voci maiestuoase, care ne-au prezentat în haina lor autentică următaorele colinde, venite de la înaintașii satului – ”Holeroanda” sau cântecul de om bătrân,  ”Colindul de băiat” și ”Colindul de fată”.

           Nu au lipsit nici obiceiurile populare, printre care ”Plugul Mare”, al cărui text a fost însoțit de clopote existente  de la începutul secolului trecut, și ”Capra”, prezentat într-un mod admirabil de  către Petrică Sava, transpunând cu expresivitate coregrafică poruncile din textul rostit de ceilalți membri ai grupului.

           Au fost prezenți  în sală, la această lecție de tradiție locală, elevi, profesori, consilieri locali, și, bineînțeles, preotul satului,  domnul Adrian Oprea, care ne-a onorat cu întreaga familie a domniei sale.

            La final, doamna Aneta Stan a cinstit colindătorii, omenindu-I după datina străbună.

Organizator,                                                                                                              

Prof. Bibliotecar: Costina Sava